top of page

NoGi

NOGI, eller submission wrestling, utgör en spännande gren inom brasiliansk jiu-jitsu som bryter med den traditionella gi-kulturen. Denna stil lämnar den klassiska judodräkten bakom sig och istället tränar och tävlar utövarna i shorts eller tights samt en åtsittande topp, känd som rash guard.

Precis som inom BJJ är målet att få sin motståndare i en situation där de inte kan fortsätta strida utan att riskera skada. Genom att applicera olika tekniker och grepp, tvingas förloraren att erkänna sin underkastelse, vilket har gett sporten dess namn.

NOGI erbjuder ibland ett högre tempo jämfört med BJJ eftersom det är svårare att kontrollera och hålla ner motståndaren när man saknar greppmöjligheter via kläder. Det leder ofta till ett mer rörligt och explosivt spel.

 

Denna stil är inte enbart begränsad till brasiliansk jiu-jitsu utan kan även vara influerad av andra grappling-grenar såsom judo, sambo, luta livre eller fristilsbrottning. Submission wrestling, som är starkt förknippat med MMA, utgör en slags syntes av olika stilar och tekniker från olika discipliner. Det finns en ständigt växande popularitet kring renodlade submission wrestling-tävlingar som fortsätter att attrahera fler utövare och åskådare med varje år som går.

bottom of page